środa, 23 października 2013

Pomysł na obiad #5: Pizza z kiełbasą, cebulą i serem

Tak jak chyba każdy mam swoją ulubioną pizzerię (Mexicana na Langiewicza 20 :) i pizzę, którą wybieram najczęściej (pepperoni :). Czasem jednak piekę pizzę w domu, bo bardzo to lubię. Do tej pizzy dodatki skomponowałam po raz pierwszy i muszę przyznać, że mile mnie zaskoczyły, bo pizza smakowała. Bardzo smakowała :)


Pizza z kiełbasą, cebulą i serem

składniki:
ciasto (2 pizze o średnicy ok. 25cm):
350 g mąki
1 szklanka wody
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju


sos pomidorowy:
1 pomidor
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz

dodatki:
100 g bardzo cienko pokrojonej kiełbasy (użyłam krakowskiej drobiowej)
1 średnia cebula pokrojona w cieniutkie piórka
300 g startego sera

przygotowanie:
ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę. Zwilżonymi olejem dłońmi uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.

sos pomidorowy:
Pomidora umyć, sparzyć, obrać i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić pomidora, bazylię, oregano i chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i jeszcze chwilkę podgrzewać ciągle mieszając. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Sos ma być gęsty. Dodać czosnek i zredukować moc grzania.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozpłaszczyć i rozciągnąć na bardzo cienko, a następnie posmarować sosem pomidorowym. Na cieście rozłożyć plasterki kiełbasy i piórka cebuli. Piec w temperaturze 220oC przez 12 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po tym czasie wysunąć blachę, pizzę posypać serem, oregano, bazylią i ponownie wstawić do piekarnika, a piekarnik wyłączyć. Po ok. 2 minutach (w momencie rozpuszczenia się sera) pizza jest gotowa. Podawać z ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym. Polecam.

5 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam pizze pod każdą postacią....ale mi smaka narobiłas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie taką pizzę. dodaje jeszcze plasterki ogórka konserwowego - wychodzi taka pizza "wiejska" pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak zwykle drożdże to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 łyżeczki drożdży instant to ~13g drożdży zwykłych (przelicznik drożdży instant na zwykłe tutaj: http://www.niam.pl/pl/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone). Osobiście jak robię pizzę na zwykłych drożdżach daję ich 20 g i rozpuszczam razem z cukrem w 1/2 szklanki wody, a gdy zaczną pracować wyrabiam ciasto [pizza jest troszkę bardziej puszysta]. Do ciasta daję wtedy jeszcze tylko pół szklanki cieplej wody.

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...