piątek, 11 października 2013

Pomysł na śniadanie #2: Racuchy na maślance

Odkąd jest z nami Klara, racuchy częściej goszczą na naszym stole. Czasem maślankę zastępuję śmietaną, a do ciasta dodaję trochę twarogu, tartych jabłek bądź skórkę pomarańczową, ale to już zupełnie inne historie ;)



Racuchy na maślance

składniki:
(ok. 20 sztuk)
300 ml maślanki
 2 jaja
150 g (1 szklanka) mąki
20 g (1 łyżka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej

przygotowanie:
Do miski wlać maślankę, wbić jaja, dodać mąkę cukier, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać mikserem. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania o 1/3 i za pomocą chochelki nakładać na patelnię ciasto. Po ok. 15 sekundach racuszki obrócić i smażyć jeszcze kilka sekund. Gotowe racuchy wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub papierem śniadaniowym w celu usunięcia nadmiaru oleju. Podawać z cukrem pudrem, konfiturą, dżemem lub serkiem śmietankowym. Polecam !

6 komentarzy:

  1. oj tak syte śniadanie by u mnie nie przeszło. za tlusciutko troszke, ale na obiad, bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam racuchy :) Twoje zdjęcia jedzonka są niesamowite - mam dosłownie ochotę wgryźć się w ekran ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas takie racuchy na kefirze z kawałkami jabłek robię na obiad gdy czasu mało. Może jutro?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszne już sobie zrobiłam, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcie rzeczywiście zachęca do wypróbowania, lubię Twoje przepisy, bardzo !

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sposób na śniadanie:) A przez te maliny stają się pokusą nie do odparcia!:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...