wtorek, 22 października 2013

Sposób na kurczaka

Jedzenie kurczaka jest dość osobliwe, bo to co uchodzi w fast foodach nie do przyjęcia jest w eleganckich restauracjach. Oto filmiki, które pokazują dwa sprawne sposoby jedzenia skrzydełek.




A tak dla przypomnienia: Kurczaka w fast foodzie możemy jeść palcami, a w restauracji "lewą dłonią podtrzymujemy mięso widelcem, a prawą odkrawamy mały kawałek; następnie nadziewamy go na widelec i zjadamy; tak postępujemy z korpusem; gdy pozostaną na kości z odrobiną mięsa, skrzydełka i udka obgryzamy mięso trzymając palcami za kości; po zakończeniu jedzenia myjemy palce w specjalnie do tego przygotowanej miseczce z wodą i wycieramy je specjalnie do tego przygotowaną serwetką. Upewnijmy się lepiej wcześniej czy dostaniemy ten zestaw.
Co mamy zrobić, gdy zamówimy drób, a nie dostaniemy miseczki z wodą? Jedzenie powinniśmy w zasadzie zakończyć w momencie, gdy posługiwanie się nożem i widelcem nie będzie już możliwe (czy zgrabne).

Czy jemy skórę? To zależy od nas. Możemy ją pozostawić. Możemy ją zjeść oddzielając od mięsa nożem, przytrzymując następnie widelcem i krojąc na kawałki." (źródło: www.savoir-vivre)
. Pamiętajmy też, że niezależnie czy w restauracji, czy w fast foodzie nieeleganckie jest obgryzanie kości ;)

źródło: Foodette-Reviews


1 komentarz:

  1. kurczak to dla mnie trudne w obsłudze danie - oprócz piersi oczywiście. najchętniej jadłabym go tylko palcami, ale czasem nie wypada i wtedy męczę się, żeby odkroić...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...