wtorek, 26 listopada 2013

Zrób to sam: Cukier waniliowy

Lubię zapach wanilii, zwłaszcza zimą. Być może, dlatego co roku z wielką przyjemnością robię swój własny cukier waniliowy. Pachnie cudownie i sprawia, że wypieki smakują bardziej, a kubek gorącego mleka czy kakao staje się mocno aromatyczną przyjemnością. Cukrem waniliowym można słodzić herbatę i kawę.



Cukier waniliowy

składniki:
1 laska wanilii
2 szklanki białego drobnego cukru (można użyć cukru trzcinowego, co wzmocni doznania estetyczne i nie tylko ;)

Cukier wsypać do słoika. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i za pomocą noża wyskrobać nasionka.  Dodać je do cukru razem z przekrojoną na 2-3 kawałki laską. Wymieszać potrząsając zakręconym słoiczkiem. Po 1-2 tygodniach cukier jest gotowy do użycia. Polecam !


5 komentarzy:

  1. Ha! Dobrze wiedzieć :) Cukier waniliowy znałam ten z torebki, sama nigdy nie robiłam :) Fajne te zdjęcia dodajesz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, naprawdę polecam :) A ten w torebkach to cukier wanilinowy będący zamiennikiem cukru waniliowego ;)

      Usuń
    2. pytanie czy na pewno znałaś cukier waniliowy czy wanilinowy ;) Też robię cukier waniliowy :) Cudny jest

      Usuń
    3. Przypomniałaś mi, że muszę zrobić. Syntetyczna wanilina niech się schowa :)

      Usuń
  2. Podobnie robi się cukier z tartą skórka cytrynową lub z pomarańcza. Miesza się : cukier zużywa do ciast. Intensywniejszy od aromatu.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...