środa, 18 grudnia 2013

Pomysł na obiad #8: Fasolka po bretońsku

Dzięki fasoli konserwowej w 30 minut możemy wyczarować pyszną fasolkę po bretońsku. Wiem, że można bez mąki, i że zamiast koncentratu można użyć pomidorów z puszki, ale dla mnie fasolka traci wtedy ten specyficzny smak, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa.



Fasolka po bretońsku

składniki:
2 puszki białej fasoli konserwowej(2x400g)
150 g wędzonego boczku
150 g kiełbasy
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki
2 listki laurowe
pół łyżeczki tymianku
1 łyżka majeranku
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
olej
odrobina natki pietruszki

przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, doprawić tymiankiem i odstawić. Z jednej puszki zalewę odlać do kubka, a fasolę wraz z całą zawartością drugiej puszki wlać do garnka, dodać listki laurowe i zostawić na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć kiełbasę razem z boczkiem. Podsmażoną wędlinę wrzucić do gotującej się fasolki, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić cebulę, i również dodać ją do fasoli. Do kubka z zalewą dodać 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszać i wlać do fasolki. Całość doprawić majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotować przez 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając, bo fasolka lubi przywierać. Czosnek obrać i rozgnieść lub zetrzeć na tarce, wrzucić do fasolki i wymieszać. Podawać z kilkoma listkami natki pietruszki i dobrą bułką. Polecam !

4 komentarze:

  1. heh chodzi za mną fasolka od jakiegoś już czasu :) i też nie uznaję wersji bez mąki i koncentratu. może i nie zdrowo ale za to jak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię :) wielki plus dla potrawy, że szybko się przyrządza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jest aż tak bardzo szybka, ale za to łatwa. A do tego pysznie smakuje

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...