piątek, 10 stycznia 2014

Pomysł na obiad #10: Tagliatelle bolognese

Sos mięsny bolognese jest wg Włochów zbyt ciężki do spaghetti, dlatego w przeciwieństwie do pozostałej części świata, podają go najczęściej z makaronem tagliatelle. Oryginalny sos bolognese jest duszony na winie na bardzo wolnym ogniu przez ok 4 godziny, mój taki nie jest, ale i tak smakuje. Zasłyszana kiedyś w TV rada włoskiego kucharza, jest taka aby wodę z gotowania makaronu wykorzystywać do przyrządzania sosu,  gdyż korzystnie wpływa ona na jego smak.



Tagliatelle bolognese

składniki:
200 g makaronu Tagliatelle (Wstążki)
500 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów (400 g)  (ja użyłam pomidorów domowych)
1 cebula
1 marchewka
1 szklanka mleka
1 szklanka soku pomidorowego (ew. 1 szklanka wina)
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka oregano
sól
olej
starta mozarella wg uznania


przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Osobiście zostawiam sobie szklankę wody po gotowaniu makaronu i używam jej gdy sos za bardzo się zredukuje.
Pomidory zblenderować  na gładko. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do cebuli, a gdy  zmięknie dodać mięso mielone. Całość posolić łyżeczką soli, wymieszać i smażyć często mieszając, aż mięso się "zetnie". Dodać pomidory i chwilę poddusić. Następnie wlać szklankę mleka, poczekać, aż trochę odparuje i dolać sok pomidorowy. Całość doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i oregano. Gdy sos zredukuje nieco swoją objętość zmniejszyć moc grzania do minimum. Dusić godzinę, a najlepiej dwie co jakiś czas mieszając. Pod koniec do sosu dodać roztarty czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Sos podawać na makaronie posypany mozzarellą. Polecam !


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam dania z makaronem, ale u mnie dziś zagościł kapuśniak :)

    Pozdrawiam
    http://magiczneslowaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi ochoty na takie danie ; ) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gotujesz? Miałaś szyć :). Może chociaż jakąś szmatkę do kurzu uszyjesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko jakoś tak się zebrać nie mogę, ale dzięki za przypomnienie ;)

      Usuń
  4. Muszę coś takiego zrobić, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale dawno nie jadłam podobnego dania ! chyba pora na przygotowanie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam spaghetti bolognese ale tagiatelle bolognese jeszcze nie jadłam...chyba spróbuję ;) mniam...ale narobiłaś mi smaka :P
    Pozdrawiam
    paullista.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...