środa, 15 stycznia 2014

Pomysł na obiad #11: Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Swoją miłość do zupy pomidorowej wyznałam uroczyście podając ją zamiast rosołu na własnym weselu ;) Znam jej wiele odsłon słodkich, ostrych, z curry... Dziś proponuję jedną z moich ulubionych, gotowaną na bazie soku pomidorowego. Dodatek ostrej papryki sprawia, że  wspaniale rozgrzewa. Jest idealna na zimowe dni. Polecam.



Rozgrzewająca zupa pomidorowa

składniki:
30 dag żeberek
1 cebula
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 l soku pomidorowego
1 puszka pomidorów (400 g)  (ja użyłam pomidorów domowych)
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka lubczyku ogrodowego
lane kluski:
2 jaja
3 spore łyżki mąki
szczypta soli


przygotowanie:
Pomidory lekko zblenderować, tak aby nie były idealnie gładkie. Cebulę obrać. Żeberka umyć pod bieżącą wodą i razem z cebulą włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, zalać 1 litrem zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem przez ok 40 min (w przypadku pojawienia się szumowiny ściągnąć ją za pomocą cedzaka). Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z wywaru wyjąć mięso, a wrzucić do niego starte warzywa.  Dolać sok pomidorowy i zblenderowane pomidory. Całość doprawić pieprzem, słodką i ostrą papryką, lubczykiem i gotować jeszcze przez ok 10 minut. Przestudzone mięso oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki i wrzucić do zupy. W miseczce rozbełtać jajo z mąką i odrobiną soli, (ma być lekko gęste). Otrzymane ciasto wlewać do zupy "przepychając" przez lejek dzięki czemu powstaną zgrabne kluseczki. Polecam !
PS Ilość zupy jaka wychodzi to ponad 2l, dlatego przed wpuszczeniem do niej klusek warto zastanowić się czy nie zapakować części do słoika (ja tak robię) ew. czy nie zwiększyć ilości ciasta na kluski.


10 komentarzy:

  1. Mmmm uwielbiam zupę pomidorową :)
    Zazwyczaj gości u mnie w poniedziałek, po niedzielnym rosole ;)

    Pozdrawiam
    Magiczne Słowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że prowadzisz tego bloga :) Dobrze, że na niego trafiłam :) Zawsze mogę podglądnąć Twoje przepisy :) Są mega :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ta Twoja zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej jeszcze nie jadłam. ale lubię potrawy na ostro, więc pewnie wypróbuję :) P.S. bardzo proszę o przepis na ten tort truskawkowy, o którym u mnie wspomniałaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dniach, tylko on nie jest z truskawkami, ale śmietana jest ;) A co do zupy, ostra to za dużo powiedziane, ale do pikantnych można zaliczyć ;)

      Usuń
  5. W takiej wersji nie jadłam, ale koniecznie muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam zupę pomidorową, bo można ją przyrządzać na mnóstwo sposobów. Jak się tak zastanawiam, to dla mnie chyba też ulubiona zupa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ulubiona zupa mojego dzieciństwa ale na bazie soku pomidorowego nigdy nie jadłam ....
    Czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie bym to zjadła, ale przez refluks mogę jedynie cieszyć oczy pysznościami z pomidorów :(

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...