poniedziałek, 27 stycznia 2014

Pomysł na obiad #12: Zupa serowa z mięsem mielonym i porem

Zupa serowa na bazie serków topionych jest kremowa i delikatna. Jako przystawkę podaję ją bez makaronu, ale gdy ma stanowić jednodaniowy obiad dodaję trochę tagliatelle. Jest prosta, szybka i smaczna. Polecam.



Zupa serowa z mięsem mielonym i porem

składniki:
60 g makaronu Tagliatelle (Wstążki)
300 g mięsa mielonego
~ 10 cm białej części pora
1 łyżka śmietany 12%
200 g serka topionego (u mnie Hochland Z ziołami)
1 łyżka lubczyku ogrodowego
1 malutka łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki


przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 
Na patelni podsmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz lubczykiem ogrodowym. Pora oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na połowę, a następnie w poprzek na drobne  paseczki. Mięso i pora włożyć do garnka, zalać ok 1 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez ok 20 minut. Do małej miseczki włożyć serki razem ze śmietaną, szczyptą soli i niewielką ilością wywaru. Wszystko razem rozetrzeć za pomocą widelca do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wlać do wywaru i wymieszać. Zredukować moc grzania do minimum i nie doprowadzając do wrzenia podgrzewać przez ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Podawać z makaronem. Polecam!


9 komentarzy:

  1. Ach, te pyszności na Twoim blogu :)
    U mnie dziś króluje szpinak w towarzystwie kurczaka, czosnku, makaronu i śmietany - klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm...wyglada pysznie..z mięsem jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj to takie pode mnie :) Zrobię sobie chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak widzę tytuł post kulinarnego u Ciebie, to od razu robię się głodna - sam tytuł! więc wyobraź sobie co się dzieje, jak zobaczę zdjęcie i przeczytam opis - no masakra, lecę do lodówki!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zupy serowe, a ta Twoja wygląda przepysznie. Chyba zrobię w tym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis! Dla ilu osób starczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych składników wychodzi ~1,2 l zupy (trzy - cztery duże talerze bardzo pożywnej zupy na jednodaniowy obiad) :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...