piątek, 7 lutego 2014

Pomysł na obiad #13: Żeberka w kiszonej kapuście z kaszą gryczną

Dzisiejszą propozycję mogłabym właściwie nazywać wieprzowiną w kiszonej kapuście, bo zamiast żeberek czasem ląduje w niej schab lub karkówka. Danie dla amatorów wyrazistych smaków. Polecam.



Żeberka w kiszonej kapuście z kaszą gryczną

składniki: 
200 g kaszy gryczanej palonej
500 g żeberek wieprzowych
500 g kiszonej kapusty
1 średnia cebula
~70 g boczku wędzonego
1 mała łyżeczka soli
1 mała łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
szczypta słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka  bazylii
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego



przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem, tymiankiem i odstawić. Kiszoną kapustę nieco poszatkować. Boczek pokroić w niewielkie słupki, a cebulę (oczywiście po obraniu) w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć żeberka z każdej strony tak, aby mięso "zamknęło się". Dodać pokrojony boczek z cebulą i  smażyć na średnim ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli. Do mięsa wrzucić kiszoną kapustę. Całość doprawić bazylią, zielem angielskim, listkiem laurowym, koncentratem pomidorowym, podlać szklaneczką wody, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 30-40 minut co jakiś czas mieszając.  Podawać z kaszą. (Choć czasem kaszę gryczaną kupuję w woreczkach, zawsze gotuję ją bez nich (wg. mnie gotowanie w plastikowych opakowaniach wcale nie jest wygodniejsze, a z pewnością bardziej toksyczne). Kaszę wsypuję do garnka, zalewam podwójną, w stosunku do jej objętości, objętością wody (200g to szklanka, więc wody daję 400 ml), doprawiam odrobiną soli, doprowadzam do wrzenia, a po minucie redukuję moc grzania do minimum i kasza na ciepłym palniku dochodzi sobie sama przez czas gotowania obiadu. Tak ugotowana kasza jest sypka.)
Polecam!


5 komentarzy:

  1. U nas też się tak jada :) Chociaż najczęściej robimy tak golonkę

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie. w takiej wersji nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam żeberka w kiszonej kapuście, są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham kasze gryczana i kapustę kiszoną. mój zestaw mniam:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...