poniedziałek, 10 lutego 2014

Pomysł na obiad #14: Schab z anansem, cebulą i ryżem

Smak słodko kwaśny rzadko gości na naszym stole, ale po tym schabie mam ochotę na więcej. Danie lekkie i orzeźwiające w smaku. Propozycja cudownie współgra z wiosną, którą od kilku dni czuć już w szczecińskim powietrzu. Polecam.



Schab z anansem, cebulą i ryżem

składniki: 
200 g ryżu
3 plastry schabu
1 naprawdę duża cebula
5 plastrów ananasa z puszki
1/3 szklanki zalewy z ananasa w puszce
3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz


przygotowanie:
Schab doprawić solą i pieprzem (dość mocno), rozbić i odstawić.
Ryż wsypać do garnka, lekko posolić, zalać podwójną do objętości ryżu objętością wody i doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach zredukować moc grzania do minimum i pozostawić pod przykryciem.
Schab obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w cienkie piórka, doprawić solą, pieprzem, łyżeczka tymianku i wrzucić do schabu. Dodać łyżeczkę brązowego cukru i smażyć co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli i miejscami przyrumieni. Dodać zalewę z ananasa, ketchup i pół szklaneczki przegotowanej wody. Całość doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Ananasa pokroić na drobne kawałki i dodać do schabu. Całość dusić jeszcze przez 10-15 minut. Podawać z ryżem. Polecam!


2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...