niedziela, 6 kwietnia 2014

Pomysł na obiad #19: Ryż smażony z kurczakiem

Na kuchni chińskiej się nie znam. Kilka razy próbowałam kombinować coś z sosami sojowymi, grzybami mun, pędami bambusa, itd., ale to nie było to. Poprzestałam na tym, że jak mamy ochotę na chińszczyznę wybieramy się do knajpki, która ją serwuje. Swojego czasu uwielbiałam PING PONGA na Turzynie, ale w grudniu restauracja wstrzymała swoją działalność na minimum pół roku. Szkoda. Dzisiejsza propozycja chyba właśnie z tęsknoty za PING PONGIEM i czymś w 5 smakach. Może mało to chińskie, ale smaczne. Polecam !



Ryż smażony z kurczakiem

składniki:
ryż z kurczakiem:
200 g ugotowanego ryżu (u mnie: ryż brązowy)
300 g fileta z kurczaka
3 nieduże cebule
2 jaja
po jednej małej łyżeczce: goździków, cynamonu, ziaren czarnego pieprzu, kminu rzymskiego, koperku utłuczonych tłuczkiem w woreczku foliowym (ew. 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków)
1 łyżeczka imbiru
sól
pieprz
olej

surówka:
3 krótkie ogórki
1 łyżeczka koperku ( u mnie: koperek suszony)
sól i pieprz do smaku

przygotowanie:
ryż z kurczakiem:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wcześniej rozdrobnione przyprawy (goździki, cynamon, kminem rzymski, koperek, i pieprz) ew. przyprawę 5 smaków wymieszać z dwoma łyżkami oleju, dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, doprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem i dobrze rozbełtać widelcem do otrzymania jednolitej konsystencji. Na patelni usmażyć mięso po czym ściągnąć je na talerz, a  na patelnie dolać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć do chwili jej zeszklenia i lekkiego przyrumienienia. Usmażoną cebulę zdjąć na talerz, a na patelnię dolać trochę oleju i wlać rozmącone jaja. Gdy w większości jaja się zetną przewrócić je na drugą stronę i porozrywać łopatką na małe kawałki, po czym także ściągnąć je na talerz. Na patelnie wlać łyżkę oleju, wrzucić ryż, łyżeczkę imbiru, dokładnie wymieszać. Do smażącego się ryżu dodawać po kolei mięso i cebulę co jakiś czas wszystko dokładnie mieszając. Smażyć przez chwilę, a pod koniec dodać usmażone jaja i wymieszać. Podawać z surówką.

surówka:
Ogórki umyć, zetrzeć na tarce i odstawić na 15-20 minut, po czym odlać z nich wodę. Doprawić łyżeczką koperku, solą i pieprzem wedle uznania, skropić oliwą i wymieszać. Polecam.


6 komentarzy:

  1. jak zawsze wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kulinarnie trudno cię opuścić, w sumie ostatnio za mną chodzi jakaś chińszczyna ... najchętniej makaron sojowy z budki, ale to nie zdrowe - a fe!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie :)
    dzięki za fajny przepis, na pewno wykorzystam :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O, to chyba właśnie się dowiedziałam, co będzie dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...