czwartek, 10 kwietnia 2014

Pomysł na obiad #20: Smażona wątróbka drobiowa z pieczywem razowym i z pomidorem

Należę do amatorów wątróbki ale tylko drobiowej, panierowanej w mące, smażonej na oleju, z chrupką skórką, podanej z  chlebem razowym i z pomidorem albo z przysmażonym jabłkiem. Polecam!



Smażona wątróbka drobiowa z pieczywem razowym i z pomidorem

składniki:
~ 500 g wątróbki drobiowej
mąka
sól
pieprz
olej
2 pomidory
kilka piórek cebuli
pieczywo razowe


przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić z niepotrzebnych części, dokładnie przepłukać i osuszyć (ja pozostawiam  ją na durszlaku przez ok 30 minut do odcieknięcia). Na talerz wysypać mąkę i obtoczyć w niej wątróbki. Na patelni mocno rozgrzać olej, po czym zdjąć ją z ognia i szybko poukładać na niej wątróbki, a moc grzania nieco zmniejszyć. Wątróbki smażyć przez 3-4 minuty. Następnie zdjąć patelnię z ognia, po chwili ściągnąć pokrywkę i szybciutko poobracać wątróbki na drugą stronę. Całość dość mocno doprawić solą i pieprzem. Smażyć pod przykryciem przez kolejne 3- 4 minuty. W międzyczasie  umyć pomidora (ew. sparzyć go i obrać ze skórki), pokroić go w ósemki, doprawić kilkoma piórkami cebuli, solą  pieprzem i olejem. Podawać z kromką razowego chleba. Polecam!

PS
Przy smażeniu wątróbki trzeba być ostrożnym, bo dość mocno "strzela" ;)


5 komentarzy:

  1. Ja panieruję w bułce tartej, tylko taka mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wątróbkę...ale potrafię ją zjeść tylko z dodatkiem smażonej cebulki i...jabłek..polecam...
    pzdr i faktycznie strzela :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...