piątek, 20 czerwca 2014

Pomysł na obiad #24: Ryż na mleku z truskawkami

Dziś mój sposób na słodki ryż na mleku. Świetnie smakuje z owocami, konfiturą czy z jogurtem, zwłaszcza w upalne dni. Dla tych, dla których taka propozycja na obiad jest zbyt lekka polecam ją na śniadanie albo na kolacje, bo z pewnością warto spróbować.


Ryż na mleku z truskawkami

składniki:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany (u mnie: śmietana 12%)
2-3 szklanki truskawek
1 łyżka cukru
szczypta soli


przygotowanie:
Ryż wsypać do garnka, zalać wodą, osolić i zagotować. Po 5 minutach zredukować moc grzania do minimum, a po 15 wyłączyć i pozostawić pod przykryciem pamiętając, aby co jakiś czas ryż przemieszać. Mleko w szklance osłodzić i razem ze śmietaną wlać do ryżu. Zostawić pod przykryciem do momentu, aż ryż wszystko wciągnie. Truskawki, obrać, pokroić w ćwiartki i podawać z ryżem. Polecam!


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...