poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pomysł na obiad #25: Szałyczki drobiowe z pieczonymi ziemniakami oraz z surówką ze szpinaku i z truskawek

Szaszłyki uwielbiam, zwłaszcza te tradycyjne, ale dzisiaj przepis na proste i szybkie szaszłyczki drobiowe. Smakują zarówno z ryżem jak i z pieczonymi ziemniaczkami i z surówką.  A propos surówki, to w tym roku po raz pierwszy spróbowałam połączenia truskawek ze szpinakiem i muszę przyznać, że to niezwykle udane połączenie. Polecam!



Szałyczki drobiowe z pieczonymi ziemniakami oraz z surówką ze szpinaku i z truskawek

składniki:
drobiowe szaszłyczki:
400 g fileta drobiowego
2 łyżki majonezu
1 łyżka mleka
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
bułka tarta 

pieczone ziemniaki:
70 dag ziemniaków
ok. 2 łyżek olejupół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki curry
sól
pieprz

surówka:
ok 150 g szpinaku
10-15  truskawek
sos:
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
7 sporych truskawek
sól
pieprz


przygotowanie:
drobiowe szaszłyczki:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki i doprwaić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać majonez z mlekiem i łyżeczką kurkumy. Mięso wymieszać w marynacie i odstawić na dłuższą chwilę. W miseczce przygotować bułkę tartą i panierować w niej kawałki kurczaka, a następnie ponabijać je na szpadki. Szaszłyki usmażyć na złoto na rozgrzanym na patelni oleju.

pieczone ziemniaki:
Ziemniaki obrać, umyć i w zależności od wielkości pokroić na ćwiartki bądź ósemki. Przełożyć do garnka, osolić i zalać gorącą wodą.  Gotować ok. 10 minut, odcedzić i odparować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieprzem, tymiankiem, curry i wymieszać. Skropić olejem.  Piec w temperaturze 180oC z funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia ziemniaki przemieszać.

surówka:
Składniki na sos zblenderować na gładko. Szpinak przebrać, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze części doprawić sosem i dokładnie wymieszać. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić w talarki, dodać do szpinaku i całość delikatnie przemieszać.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda mega smacznie :) Takie szaszłyki z pewnością spróbuje zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja często robię sałatkę ze szpinaku z truskawkami, czasem dodaję jeszcze kawałek pomarańczy - uwielbiam lato za te możliwości smakowe, których nam dostarcza.

    OdpowiedzUsuń
  3. truskawki + szpinak... ciekawe połączenie. nieznane mi dotychczas :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...